Skolvärlden

Löftadalen
Religionsdag den 6 maj 2010

Inramning: Eleverna satt på lösa stolar i gymnastiksalen och vi i panelen satt på en indragen scen; ett hål i kortväggen, med en mikrofon per två representanter; Islam, Svenska kyrkan, Judendom, Buddhism och Humanism. Vi svarade på elevernas förberedda frågor som vi också fått ut i förväg. Ytterkläder krävdes mot kylan.

Arrangemanget kallas alltså religionsdag men borde heta livsåskådningsdag. Efter påpekande bytte eleverna uttrycket i sina frågor och lärarna ska fundera på detta till nästa år.

”Bilden” på elevernas näthinna blir missvisande. Dels diskuteras inte religion ute bland folk på det sättet i samhället och dels är inte panelens sammansättning representativ för befolkningen. Prästen, vältalig, mångordig, charmig upplyste oss om att ordet religiös ursprungligen betyder bakbunden. Han är därför inte det minsta religiös utan troende. Han försökte inbilla ungdomarna att bibeln är guds ord, att vi behöver den för moralens skull t o m gamla testamentet. Muslimen menar ju att koranen är den rätta texten och enligt den är ”allt förbjudet”; droger, sex utanför äktenskapet, homosexualitet. Prästen vacklar lite på en del områden. Juden vill egentligen inte förbjuda något bara man håller sig till deras levnadsregler. Annars är man inte en riktig jude.

Jag påpekade att vi i princip håller oss till svensk lagstiftning men att vi motarbetar manlig omskärelse som vi anser vara ett övergrepp och strider mot både Barnkonvention och Mänskliga Rättigheter. Muslimen blev sur och hävdade att Humanisterna säkert gör något som är lagstridigt men hand kunde inte komma på något exempel.

Buddhismen stämmer väl med vår syn på frihet utom frågan om själavandring.

Under fikarasten sa muslimen: Titta ut över havet så förstår du att det måste finnas en skapare precis som någon har skapat den här kavajen (nöp i rabbinens kavaj).

Detta är att underskatta ungdomarna 2010 och tyder på okunskap. För det första borde han sätta sig in i hur den utsikten såg ut för 4 miljarder år sedan? Kargt, ogästvänligt, inte tillstymmelse till liv vare sig flora eller fauna. Efter knappt en miljard år dök livet upp i form av en cell i havet. Först för 600 miljoner år sedan klumpade cellerna ihop sig till mer avancerade djurformer. Efter ytterligare några hundra miljoner är kröp livet upp på land.

Till kavajen fanns ett mönster och skräddaren visste vad han skulle tillverka. Till utsikten i Åsa fanns ingen ritning och ingen visste i förväg hur vare sig landformen, växterna eller djurlivet skulle komma att te sig. Verkar det rimligt att skylla på en skapare speciellt om man tar in i bilden att livet nästan har stupat flera gånger under årmiljarderna och att fler än 99% av alla arter som levt på jorden är utdöda.

Det är inte bra att tre inbitet religiöst troende på gränsen till bokstaven bara blir emotsagda av en enda röst när de på fullt allvar och utan att rodna påstår att bibeln är guds ord, att koranen är den enda rätta, att det självklart står en skapare bakom allt, att människan är skapad till guds avbild, att vi skulle vara omoraliska utan religion osv. Och det utan någon som helst ödmjukhet att det kanske handlar om en tolkning, en gissning, en spekulation, att det bygger på gamla myter. Det finns ingen anledning att vi som kritiker ska vara ödmjuka inför den okunskapen, ålägga oss själva censur och hålla tillbaka fakta av omtanke … om vad? Eller?

Eva Dufva deltog som bisittare i publiken och stödde humanismen på ett förtjänstfullt sätt under pauserna.

I maj 2010
Kjell

Birger Sjöberg-gymnasiet i Vänersborg

Det kom en förfrågan från Henrik, lärare på ett gymnasium i Vänersborg. Han ville komma på studiebesök hos Humanisterna i Göteborg med två gymnasieklasser. Jag lånade en lektionssal på Alegymnasiet, de stannade till med sin buss på E45:an och vi hade en lektion i humanism; om Humanisterna och om livsåskådning. De fortsatte med sin buss för vidare äventyr i Göteborg. Dagen efter fick jag följande mejl:

Hej Kjell!

Tack så mycket för gårdagens föreläsning! Det var mycket uppskattat bland eleverna och det var många intressanta diskussioner i bussen efteråt. Jag kanske får återkomma till dig vid något annat tillfälle med andra klasser? Den resan vi gjorde igår börjar bli lite av en tradition så nästa höst åker vi troligen ner med de som går i 3:an då.

Med vänlig hälsning!

Henrik Elstad
Lärare
Birger Sjöberg-gymnasiet

Temadag på Sannarpsgymnasiet i Halmstad

Sedan en tid tillbaka är det bestämt att jag skall representera Humanisterna i Halmstad. Det har skett via mejl och telefon. Och som en bekräftelse kom då den skriftliga inbjudan. Jag blev lite förvånad och mejlade följande:

Hej,

Mottog idag inbjudan med posten. Ser verkligen fram emot detta evenemang. Det är möjligt att jag har med mig två UngHummare, dels för att att skolungdomarna lättare identifierar sig med yngre personer och dels för att UngHummarna skall ”skolas in” i att gå ut i skolor. Hoppas det är ok för er.

Angående inbjudan så har jag två kommentarer: 1. det refereras till en karta som inte fanns med och 2. rubriken: LIVSÅSKDÅNINGSDAG – MÖTE MED RELIGIONER är missvisande på två sätt. För det första är livsåskådning inte liktydigt med religion; minst halva befolkningen är inte troende (har alltså en annan livsåskådning). I texten står det t o m ”Vi tror att det goda samtalet och det konkreta mötet med troende människor bidrar till detta. … Det är din tro och dina upplevelser som vi vill att du ska dela med dig av.” Skolan har uppenbarligen ett underförstått budskap med dagen. Och det verkar inte vara ett neutralt förhållningssätt till religion. För det andra är det alternativ jag/vi skall presentera absolut inte en religion, utan just en livsåskådning.

Väl mött!
Kjell

Temadag på Hulebäcksgymnasiet

En fantastisk dag! Ungdomar i grupper om sådär 10 i taget har vällde in i det klassrum jag disponerade (se bild) mellan 10.00 och 15.00 med uppehåll för lunch. Under lunchen var jag omgiven av vetgiriga tjejer som bara ville fortsätta diskussionen. Till ljusbilder på väggen har jag svarat på frågor, berättat vad Humanisterna står för, vad vetenskap är, mytologi, hur osannolikt det ter sig att en eventuell skapare skulle ha organiserat det hela så oförnuftigt. Mormonerna satt i klassrummet mittemot, en delegation på minst sex personer som titt som tätt stod i min dörröppning och lyssnade. En tjej som betecknade sig själv som kristen naturvetare ”visste” att evolutionsläran inte alls är bevisad, är behäftad med stora hål och för övrigt bara är en ”teori”. Andra höll helt och hållet med oss. Jag fick också frågan om inte livet blir tråkigt och enahanda om man bara tror på fakta och vetenskapliga rön? När vi inte tror på en fortsättning efter döden? Och då drar vi det hela en gång till: Vi har, precis som alla andra, sinnliga/andliga upplevelser av t ex musik och inte minst naturen, att vi TROR på demokrati och mänskliga rättigheter och att kunskap om t ex livets utveckling och universums uppbyggnad är långt mer berikande och spännande än alla fantasifulla spekulationer om övernaturliga fenomen tillsammans, men framför allt, att tanken på stora kunskapsluckor, okunskap, är långt mera skrämmande, tråkig och enahanda än vilken påhittad tanke som helst om t ex helvetet. Att inget talar för en fortsättning efter döden, så varför satsa på den osäkra chansen? Det verkar ju mångdubbelt förnuftigare att ta vara på den möjligheten som ligger mitt framför oss alla!

Från arrangörshåll framfördes ett stort tack för att vi ville ställa upp, de har saknat oss under åren, och att vi är speciellt välkomna nästa år, den 29 sep, då det är tioårsjubileum.

Härmed utgår alltså en allmän uppmaning att planera in minimum en UngHum och en Senior mellan kl 09.00 och 15.00 den 29 september 2009!

När man gör sånt här så känns det som man sitter i ett vinnande lag! Vi har torrt på fötterna, det inser majoriteten. Dom som inte tagit ställning (ungdomarna) tar till sig vår uppfattning, dom som har tagit religiös ställning kommer i något slags underläge – utan att det egentligen framgår så där jättetydligt, det finns där mellan raderna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s