Sekularisering – ingen entydig …

img_20711

Klicka på bilderna för att se en större variant.

Christian Munthe berättade om ett nytt forskningsprojekt. Litteratursökning visade att det fanns mycket litet skrivet i ”världens mest sekulariserade land” men desto mera utomlands. Vid en närmare analys saknade ämnet också i hög grad definitioner. ”Vad innebär sekularisering? När är ett samhälle sekulariserat? Vad är religion? Kommer demokrati före eller efter sekularisering? Är det bra med sekularism?

Under en internationell forskarträff närmade man sig ämnet från olika håll och med alla infallsvinklar på t ex religion kan man dra slutsatsen att vi i Sverige är mitt uppe i en ny sekulariseringsvåg; privatiseringen av allmännyttan. En bostadsrättsförening blir med de internationella filosofernas definition en religion eftersom den tillgodoser ”religionsliknande behov” (mitt exempel, se bilden ovan).

Vad händer när religionen får mindre inflytande i ett samhälle? När kyrka och stat skiljs åt? Vad händer när en demokrati röstar fram en religiös ledning? När är ett samhälle som mest sekulariserat och vad händer sedan? Vad händer när troende överger den institutionaliserade religionen och anammar en privat variant? Christian hann med att belysa många angelägna frågeställningar.

Filosofer har ju av tradition rätten att ställa frågor men inget krav på sig att svara. Christian avslutade med ett brett leende: – Nu får vi se om någon vill betala för forskning på sekularism!

img_20591Emma (ny medlem och gästtyckare): ”Jag tyckte att föreläsningen var mycket bra. Jag har dock en viss förkärlek för Christian Munthe sedan innan och har varit på en del av hans föreläsningar tidigare. Gillar verkligen hans sätt att bryta ner saker och hans passion för det han håller på med. Han är en sådan där typisk filosofiprofessor precis som man tänker att dom ska vara, lite udda, med håret på ändå och en svart tavla på vilken dom skriver frenetiskt! Ibland kan det nog vara bra också att inte bara ha en massa föreläsare som så att säga ”stryker en medhårs” och säger precis det som man vill höra. Det är ju faktiskt bra att sådana här ämnen och definitionssvårigheter tas upp så att man är bättre förbredd när sådana frågor dyker upp ute i den allmänna debatten.”

Reflektion: Innan kvällens föreläsning hade vi Humanister en glasklar uppfattning om vad sekularisering innebär. Nu är bilden mer lik en smashad vindruta; den har gått i tusen bitar men den hänger fortfarande ihop.

img_2070

Föreläsaren och ämnet lockade både många och nya ansikten. Debatten under pausen var intensiv. Christian svarade generöst på publikens frågor både före och efter fikapausen. Han fick en mycket varm applåd.

Vid pennan och kameran
Kjell

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s