Negativa och positiva rättigheter

Människans rättigheter

• Vilka rättigheter har vi? Innehåll.
• Hur berättiga rättigheterna?
• Vilka skyldigheter impliceras? Hos vem?

Bland tidiga liberaler formulerade John Locke de ”negativa rättigheterna” till:  1. liv, 2. egendom och 3. frihet. Det räckte att de respekterades och det gjorde man enklast genom att hålla sig borta från kraven.

Då ska man hålla i minnet att liberalism betyder ”skydda individen mot staten”. Men staten bör även skydda rättigheterna.

1900-talet

Positiva rättigheter: FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från den 10 dec 1948, de s k ”välfärdsrättigheterna” t ex rätten till vård, utbildning, rent vatten, bostad … De skall inte bara respekteras utan utan även uppfyllas. USA var emot; det är inte lika självklart att staten tillhandahåller vård som att beivra mord, medan de gamla öststaterna var för. 

Enligt Bengt Brüldes egen uppfattning går moral ut på att minska lidandet i världen.

Berättiga? Hänvisa till grundläggande värden.

James Griffin (filosof): Minimala rättigheter till ett värdigt liv i 1. frihet; yttre frihet så länge man inte kränker andra och leva ut det man har tänkt ut, 2. autonomi; själv komma fram till hur man leva sitt liv, och 3. minimal välfärd; tillgodoses för att säkra friheten.

Vem har skyldighet att säkra välfärden? Vi har hittills tyckt att det är staten. Men det nya är ”duty beyond borders”; den rika världen har ett speciellt ansvar.

Bengt fick dessutom frågan om troende är lyckligare? Det är nästan bara i USA det har gjorts undersökningar; de religiösa är lite lyckligare. Men det kan bero på den sociala aspekten; man har en församling att ty sig till när staten är svag. I Holland och Danmark har religion ingen effekt alls på lycka. Däremot är fundamentalister generellt sett lyckligare än andra; förklaras förmodligen av trygghet. 

Undrar om det gäller en fundamentalistisk humanist också?

Kjell Ericson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s