Motioner 2010

Samtliga motioner till 2010 års kongress. Klicka på länkarna nedan. På den nya sidan klickar du på en ny länk för att PDF:n ska ladda ner sig i din dator

Motioner 2010 – Del 1

Motioner 2010 – Del 2

Plus en motion som inte kom med i sammanställningen

MOTION TILL FÖRBUNDSKONGRESSEN

Utveckla Humanisternas första dimension – den om Vetenskap och rationalitet (sid 4 i Idéprogrammet). Lyft fram frågeställningar inom humanvetenskapen, som förbundet kan ta in i vår beskrivning av vår livsåskådning.

I vårt idéprogram står bl.a. ” Humanisterna representerar en i många avseenden klassisk upplysningsfilosofi, vilken innebär att världen kan utforskas med vetenskaplig metodik och mänskligt förnuft.”

Bra, och sedan?  Jag menar att presentationen av vår hållning har blivit ensidigt inriktad på naturvetenskap och numera mest biologi. Själklart ett viktigt första steg för att distansera sig mot religiös tro och pseudovetenskap. Men måste vi stanna där?

Bläddra i Sturmarks ”Tro och vetande 2.0”. Hans kapitel om ”Tro, vilja,veta” handlar bara om naturvetenskap och den hypotetiskt-deduktiva metoden och experiment. Finns det något annat, kan man undra. Hermeneutik? Fenomenologi?

För humanister är det svårt att bemöta människor, som vill diskutera andliga erfarenheter, konst, litteratur, musik m.m. Varför? Kanske därför att där finns andra rationalitetsbegrepp, som vi inte har satt oss in i. Därför talar vi förbi många människor, som har andra utgångspunkter.

Vi Humanister har satt oss på kartan genom utspel mot stolligheter. Det har handlat om avgränsningar mot vår ytterlighet, vår antites. Kan vi nå människor i mitten? ”Medelengagerade” i fråga om sekularism och gudstro. Vi kan inte göra det genom att stöta bort dem.

MITT FÖRSLAG:

Förbundsstyrelsen (eller en arbetsgrupp) ordnar seminarier i humanvetenskapliga/kulturvetenskapliga ämnen och arbetar för att vidga begreppet vetenskaplig metodik.

Kjell Sundberg

Notgränd 4
386 31 FÄRJESTADEN
kjellsundberg@telia.com

Läs och debattera! Det handlar om förbundets framtid, hur vi ska utvecklas och i vilken riktning!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s