Knut Stahle berättar om sin revolution

knut_stahle1På marsmötet berättade Knut Stahle, ordf Unga Humanister och Humanisternas egen ”revolutionär”, om sin kamp mot överheten på Gotland. Där är tätt mellan kyrkorna, byarna är små och religionen är ett kitt i samhället.

Knut kommer från en konstnärsfamilj där religionen under hans uppväxttid var en icke-fråga: – Vi har inte behövt den i familjen.

Det var i 9:an som Knut började fundera på de större frågorna eftersom rasismen blev ett hett debattämne. Vid något tillfälle skulle alla läsa Fader vår kollektivt och Knut kunde inte orden:

– Varför skulle jag kunna dom?

I gymnasiet blev han nyfiken på en låst, röd dörr. Skaffade en nyckel och upptäckte ett påkostat ”kyrkorum”. Mejlade rektorn och fick ett kortfattat svar i en snäsig ton. Det visade sig att hon hade en framskjuten roll i ESF. Knut bollade idéer med farfar i det schartauanska Bohuslän. Han vände sig till gymnasiechefen som hänvisade till gråzon och traditioner. Då råkade han på TV se Christer Sturmark som kommenterade den aktuella debatten om skolavslutningar i kyrkan. – Aha, där är en organisation som bryr sig om mina frågor!

Knut kontaktade Humanisterna, fick ett namn på Gotland som anonymt vände sig till pressen. Det blev både förstasida och löpsedel, stor grej. Expressen och Studio 1 i P1 uppmärksammade ”religionsbråket”. Knut förordade att ”kyrkorummet” skulle öppnas för alla men blev anklagad för intolerans både av lärare och biskop Koskinen, som var minst sagt frustrerad i den följande insändardebatten i tidningarna.

Skolverket tog upp frågan men tyckte i stort sett att att skolans kyrkorum var OK med lite smärre ändringar.

Knut flyttade till Stockholm, startade Unga Humanister och har varit ordförande i 2 år. Medlemmarna representerar hela den politiska bredden och det internationella ”djupet”. UngHum har ambitionen att ta över konfirmationsverksamheten. Och på lite längre sikt presentera det humanistiskt positiva livsåskådningsalternativet.

Både före, under och efter fikapausen blev den livlig debatt som Knut deltog i. Hans eget spontana omdöme var: – Kul att vara med på ett möte i Göteborg som är så lite akademiskt jämfört med Stockholm!

Allting är relativt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s