Den nya ateismen

Söndag em den 9 november 2008 lyssnade jag tillsammans med kanske 50-60 andra åhörare; däribland Hans och Nils från Humanisterna, till Ulf Jonsson, fil dr i religionsfilosofi. Han pratade om Den nya ateismen – om religionskritiken från Richard Dawkins och andra humanistiska ateister.

ulfjonssonUlf påpekade att han är kompis med Christer Sturmark; de är båda medlemmar i en liten exklusiv tankesmedja.

Han strukturerade föredraget efter 1. Inledning, 2. ateismens historia, 3. de nya företrädarna Christer Sturmark och Michel Onfray, 4. Richard Dawkins och 5. tro och vetande.

Föredraget finns inspelat. Det tog 92 min 35 sek inklusive frågor.

Han sa saker som att intresset för religiositet ökar i åldersgrupperna över 75 och under 19. Begreppet ”ateist” började man använda i mitten av 1500-talet; först i England och sedan i upplysningstidens Frankrike. Holbach räknade med att det fanns 15 ateister i världen totalt då!

”Den nya ateismen” är ett myntat begrepp, inte nya argument men en ny våg. Sedan mycket beröm till Christer Sturmark och lika mycket kritik mot Richard Dawkins; föråldrade gudsargument, hans sätt att resonera kring den antropiska principen, slarv med namn osv. Michel Onfray är den mest rabiata av alla religionskritiker, rentav otidig!

Vetenskapen kan inte bevisa guds existens eftersom det inte är vetenskapens uppgift rent metodologiskt. Gud ger möjligen svar på de existentiella frågorna. Men han kunde inte svara på om det faktiskt är gud som svarar eller om det är allah eller om det helt enkelt är människor som fabulerar. – Det är upp till var och en att våga tro på svaren.

Ulf tillhör det där skrået av filosofer som är osäkra på om världen faktiskt existerar; det är bara ett antagande vi gör. Han exemplifierade med att vi inte kunde veta om stolarna vi satt på faktiskt höll för tyngden trots att några av oss var där för 14 dagar sedan (när Christer föreläste) och kollade bärigheten.

Neutralitetsmodellen; det finns ett objektivt förnuft (modellen är övergiven).
Autonomimodellen; den som inte tror förstår inget (också övergiven).
Dialogmodellen; vi är begränsade varelser och vi kan aldrig bli överens (gäller nu).

Min reflektion: Jag har i 2 år sökt för att förstå vad religiös tro är. Genom debatter, litteratur, hemsidor, samtal och frågor, inte minst ställda till mig, har jag fått en hygglig bild och med eftermiddagens föreläsning ”stänger jag den tråden”. Gruppen troende sträcker sig från, den ena ytterligheten, fundamentalister, som går att kritisera men absolut inte omvända, till, den andra ytterligheten, representerad av bl a Ulf Jonsson och Anders Piltz, som definierar tron som transcendens; något bortom det fattbara, en personlig relation och upplevelse, något som bara den troende kan förstå, något som vetenskapen inte skall syssla med av metodologiska skäl. De går ännu mindre att omvända bl a därför att de tycker sig ha en kunskap och en insikt som är förmer. De ser ner på oss stackars ateister som saknar det väsentligaste i livet; vi vet bara inte om det. Den arrogansen utstrålar Anders Piltz i högre grad.

Och så har vi alla de ljumt troende som inte får ihop – och heller inte bryr sig om – en intellektuellt hållbar livsåskådning. De vet egentligen inte varför de tror, de har inte gjort någon analys och de ifrågasätter heller inte sin tro. En gammal vana som känns bra! Där finns det kanske en eller annan omvändbar.

Vi bör alltså inrikta oss på den stora ”ignoranta massan”. Med vårt positiva budskap; vår och vetenskapens verklighetstolkning!

Efteråt körde jag Ulf till centralen och vi fortsatte debatten ytterligare en halvtimma. En stund präglad av  ”intensivt vattentramp” under tomgångens klimatpåverkan. En mycket givande halvtimma!

Vid penna och kamera
Kjell

Annonser

One thought on “Den nya ateismen

  1. Tack Kjell! Ännu en klok reflektion från Dig. Instämmer helt och vill samtidigt peka på att detta ligger väl i linje med Pelle Palms artikel i senaste numret av ”Fritänkaren”. Han menar där även att vi bör koncentrera oss på att motverka religiösa friskolor och verka för att barnen får god information.
    Bästa hälsningar
    Leif

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s