Alternativmedicin

Det tredje föredraget i serien Tro och vetande på Humanisten:

Dan Larhammar,

professor vid institutionen för neurovetenskap i Uppsala:

Tro och vetande inom medicinsk forskning och vetenskap – om alternativmedicinsk behandling. 

Förutom att Dan Larhammar är en mjuk och lågmäld person som låter insikter och kunskaper tala har han ett angeläget budskap

Han visade oss häpnadsväckande bantningsannonser; rent nonsens. Men också exempel på att det rekommenderade intaget i själva verket var en överdos av hormoner som i ett fall lett till operation av sköldkörteln. Visst, medlet fungerar som bantningspreparat OM man är beredd att ta alla biverkningarna. 

Alla metoder, oavsett alternativ eller skolmedicin, skall granskas lika kritiskt

Placebo varierar enligt en sammanställning av många olika medicinska försök mellan 7 och 49%. Men även placeboeffekten bör ju leda till någon fysiologisk förändring som är observerbar. Forskning pågår. Andra ”felkällor” är spontanläkning, fel diagnos och skov. 

Skäl till att anlita alternativmedicin är en holistisk/ekologisk livssyn, lång utbildning men inte missnöje med skolmedicin. Lång utbildning verkar motsägelsefullt men förmodligen ligger det till så att människor med längre utbildning i allmänhet har högre lön och därför anlitar både alternativen och en vanlig doktor. 

Den nya boken Salvekvick och kvacksalveri tycker Larhammar är otroligt välskriven och att författaren på ett föredömligt sätt beskriver hur man tar reda på vad som fungerar eller ej. 

Alternativmedicin är definitionsmässigt ett alternativ (till skolmedicin) som saknar bevisad effekt. Om effekten bevisas överförs metoden till skolmedicin. [Min anmärkning: När någon påstår att gud finns så menar vi att han eller hon har bevisbördan. På samma sätt bör vi argumentera när någon påstår att en viss metod har t ex medicinsk effekt särskilt om den kostar pengar. Alltså är Humanisterna emot alternativmedicin såväl som andra pseudovetenskapliga försanthållanden.] 

Den som lyckas bevisa effekt av homeopati kan räkna med tre nobelpris; fysik, kemi och medicin, eftersom det skulle tillföra alla tre disciplinerna något hittills okänt. Plus James Randis dollarmiljon. 

Antroposofi vilar på ”andevetenskap”, reinkarnation och astrologi med ett stort inslag av homeopati. De avråder från vaccinationer vilket är ett allvarligt samhällsproblem. 

Larhammar rekommenderade till sist två böcker: Osunt förnuft av Olav Hammer (teolog; verkar vara slut i handeln men finns på antikvariat) och Vetenskap eller villfarelse (red: VoF; finns t ex på AdLibris).

Kjell

 

 

      Bild 1: Meridianer              Bild 2: Nervsystemet

Bilderna är lånade från VoF: Traditionell och västerländsk medicin i Kina.

Annonser

2 thoughts on “Alternativmedicin

 1. Med utgångspunkt i Larhammars resonemang gör jag följande reflektioner:
  1. Ett individuellt fall är ingen statistik.
  2. Vi vet inte vilken roll placeboeffekten har spelat.
  3. Homeopati, som ex, sägs ha effekt på djur; de upplever t o m
  placeboeffekten, men har ingen effekt på människan.
  4. Det står var och en fritt att tro på och pröva vilken kur som helst.
  5. Samhället skall stödja endast bevisade effekter.

  Detta är väl humanistiska ståndpunkter?

  Larhammar varnade för uppenbara överdrifter (bantningspreparat) och skadliga doser. Branschen är full av tomma löften och geschäft. Allt skall granskas med samma kritiska ögon. Samhället kan inte stödja något annat än vetenskapligt säkerställda resultat.

  För min del ”förkastar” jag gärna metoderna och preparaten tills de har fått status som medicin. Jag har under årens lopp prövat de vanligaste utan någon som helst effekt. Inte ens placebo.

 2. Jag skulle vilja göra ett viktigt tillägg i definitionen. Alternativmedicin är definitionsmässigt ett alternativ (till skolmedicin) som HITTILLS saknar bevisad effekt.

  Som jag berättat om vid flera tillfällen lider jag av artros i knän och numera också i höfterna. För cirka 10 år sedan fick jag på en hälsokostaffär reda på att man kunde köpa Glukosamin som skulle hjälpa. Detta hade använts på hästar i flera år. Jag prövade och min värk gick över. Efter några år så fick man inte längre sälja detta preparat i hälsokostaffärerna för Apotektet tog över. Numera kan man få det på recept och det räknas till skolmedicinerna.

  Man skall alltså inte reflexmässigt förkasta den här typen av mediciner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s